Pogarszająca się jakość polskiej żywności

Pogarszająca się jakość polskiej żywności

W obecnych czasach, jak i w przeszłości, produkujemy dużo żywności. Co więcej, można stwierdzić, iż nasze produkty spożywcze są naszą dumą. Niestety, nie da się ukryć, że z biegiem lat jakość polskiej żywności zmieniła się na gorsze. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że kiedyś była lepsza. Ludzie często wspominają, że w przeszłości polskie jedzenie było również o wiele bardziej smaczne. Nie mniej ważnym aspektem jest fakt, że było również dużo zdrowsza. Nie można pominąć kwestii tego że, w przeciwieństwie do obecnych czasów, polska żywność nie miała w sobie tak wielu chemicznych dodatków, a więc była daleko bardziej naturalna niż jest teraz. Niestety, w chwili obecnej nie można już o niej tego powiedzieć.
Główną winę za taki stan rzeczy ponoszą zupełnie inne niż kiedyś normy stosowane w produkcji żywności, które są znacznie mniej restrykcyjne i zezwalające na praktyki, jakie kiedyś były nie do pomyślenia. Wynika to głównie z tego, że dzięki nowoczesnym technologiom możliwe jest zastosowanie takich metod wytwarzania artykułów spożywczych, jakie dawniej byłyby nie do pomyślenia i wykorzystanie substancji, o których wcześniej nikt nie słyszał. Dzięki temu wszystkiemu kupowane przez nas jedzenie jest o wiele tańsze i trwalsze, jak również posiada dłuższy termin przydatności do spożycia. Niestety, jednocześnie stało się mniej smaczne i zdrowe, niejednokrotnie jako twór od początku do końca sztuczny i nie mający nic wspólnego ze swoimi naturalnymi poprzednikami. To wszystko przedkłada się na jej jakość i w efekcie długotrwałego używania – na nasze zdrowie.